Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΜΕ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ-ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΜΠΕΙ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Έπειτα από την καλοκαιρία των τελευταίων ημερών, αλλά το τσουχετρό κρύο το βράδυ και νωρίς το πρωί, ήρθε ξανά η ώρα των βροχών και των νοτιάδων από αύριο Σάββατο 30 Νοεμβρίου.

Σταδιακά το Σάββατο από τα δυτικά αρχίσουν να σημειώνονται βροχές και καταιγίδες οι οποιές μέχρι την Κυριακή θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν ανατολικότερα, λόγω του οργανωμένο βαρομετρικού χαμηλού από τα νοτιοδυτικά, το οποίο υποστηρίζεται από κλειστή trough στη βόρεια Αφρική. Κατά τόπους οι καταιγίδες αναμένεται να έχουν αρκετά ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, όπως φαίνεται από τον αυξημένο δείκτη Thompson και από το AGL SBCAPE, οπότε θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή. Υπάρχει πιθανότητα για χαλάζι και υδροσίφωνες.




Ενδεικτικά την Κυριακή πριν το μεσημέρι θα έχουμε αρκετές βροχές στο βασικό κορμό της χώρας, σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης WRF-NMM V3.0 (METEOCLIMA_WRF)


Οι χιονοπτώσεις αρχικά θα είναι πυκνές στα ορεινά, αλλά σιγά-σιγά έως την Κυριακή θα περιοριστούν στα πολύ ορεινά της βόρειας χώρας.

Γενικώς τα φαινόμενα θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Επιπλέον, ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η βαθμιαία ενίσχυση των νότιων αρχικά και έπειτα βόρειων ανέμων οι οποίοι θα φτάσουν ακόμα και τα 9-10 μποφόρ κυρίως στο Ιόνιο, αλλά και στο Αιγαίο.

Επίσης, η κακοκαιρία θα συνοδευτεί από μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές. Όμως βαθμιαία από τη Δευτέρα θα έχουμε μικρή πτώση και παράλληλα από Τρίτη και Τετάρτη καιρό βορειοανατολικού ρεύματος και επαναφορά των χιονοπτώσεων σε όλα τα ορεινά αλλά και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 500-700 μέτρα τοπικά στη Στερεά και στην Πελοπόννησο.

Γιώργος Βάρλας
Φυσικός - MSc Μετεωρολόγος, PhD Candidate at HUA, Research Assistant at HCMR, μέλος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (ΕΜΤΕ)

Διαβάστε τις προγνώσεις μου για τον καιρό της Ελλάδας και της Ευρώπης στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το νεό site καιρού για τη ΛΑΚΩΝΙΑ με προγνώσεις του METEOCLIMA (Ομάδα Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ΑΘηνών),  πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

METLAC

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr 


Κλικάρετε παρακάτω για χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων παραμέτρων.

Επίσης πατήστε στα κατάλληλα πεδία και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ..

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού WRF της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών (HUA, METEOCLIMA):


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού του συστήματος POSEIDON του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (HCMR):


Κλικάρετε παρακάτω για τα 2 μοντέλα πρόγνωσης καιρού SKIRON και RAMS της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών (UOA):



RAMS

Κλικάρετε παρακάτω για τα 3 μοντέλα πρόγνωσης πρόγνωσης καιρού MM5, BOLAM και WRF του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (NOAA):

MM5

BOLAM

WRF (NOAA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου