Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ! Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ CLEOPATRA ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Εκτάκτως, προσθέτοντας στην προηγούμενη ανάρτηση μου, όπου αναφέρομαι στα απανωτά κύματα κακοκαιρίας που θα διέλθουν από τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, θέλω να σας εφιστήσω την προσοχή για τον ΚΥΚΛΩΝΑ  CLEOPATRA, ο οποίος άφησε συντρίμια στη Σαρδηνία και κατευθύνεται προς τη χώρα μας.

Ο κυκλώνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας και οι στροβιλισμοί του σε συνδυασμό με τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, στέλνουν στη χώρα μας επικίνδυνα μέτωπα κακοκαιρίας.

Πιο αναλυτικά, μια δευτερεύουσα διαταραχή από την Ισπανία, η οποία οφείλεται κυρίως στη νότια επέκταση ψυχρών αερίων μαζών από τη Βρετανία, θα ταξιδέψει ταχύτατα επειδή έχει πολύ μικρό μήκος κύματος κατά μήκος του κυκλώνα και θα χτυπήσει ακριβώς πάνω στη χώρα μας, αρχικά στα δυτικά και έπειτα και στις υπόλοιπες περιοχές. Θα συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο στα νότια και θερμό στα βόρεια, λόγω της έντονης περιστροφικής μεταφοράς των αερίων μαζών ανά την επικράτεια. Η πορεία της θα είναι προς τα βορειοανατολικά ξεκινώντας από τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο φθάνοντας έως την ανατολική Μακεδονία. Φαίνεται λοιπόν ότι από αύριο Πέμπτη 21 Νοεμβρίου το απόγευμα έως την Παρασκευή το μεσημέρι, το κέντρο της θα σαρώσει την Πελοπόννησο, τη Στερεά και θα καταλήξει στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με μία βάθυνση περίπου της τάξεως 1 hPa/hr (1 Bergeron), που σημαίνει ότι θα έχουμε εκρηκτική κυκλογένεση πάνω από τη χώρα, η οποία μάλιστα θα συμβεί και πάνω από στεριά, όχι μόνο πάνω από θάλασσα.

Πρώτον, η ζεστή θάλασσα του Ιονίου, του Σαρωνικού και του κεντρικού Αιγαίου, θα τροφοδοτήσουν το σύστημα με υγρασία και θερμό-ασταθή αέρα (λανθάνουσα και αισθητή θερμότητα). Δείτε τη ροή λανθάνουσας θερμότητας, που θα είναι αυξημένη κάτω από την Πελοπόννησο.


Δεύτερον, όλο το σύστημα θα επηρεαστεί από τη θετική μεταφορά στροβιλισμού της γενικότερης σφήνας υφέσεως και θα ενταθούν τα ανοδικά ρεύματα στην περιοχή μας.



Τρίτον, η έντονη ορογραφία των περιοχών που θα διασχίσει το σύστημα θα το αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο.

Η ενίσχυση του συστήματος σε συνδυασμό με τα μέτωπα θα προκαλέσει πολύ βίαια φαινόμενα, με ισχυρότατες καταιγίδες, χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους με ριπές έως 9-10 μποφόρ τοπικά, κυρίως από νοτιοδυτικές διευθύνσεις και μεγάλο ύψος θαλάσσιου κύματος, πάνω από 3-4 μέτρα. Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης υδροστρόβιλων (waterspouts) ειδικά στο Ιόνιο, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Παρακάτω φαίνεται στο χάρτη ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα για χαλαζόπτωση σε μερικές περιοχές της χώρας.



Η δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Στερεά συμπεριλαμβανομένης της ΑΤΤΙΚΗΣ, η Θεσσαλία, η Εύβοια, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Κρήτη και τα νησιά κυρίως του ανατολικού Αιγαίου είναι  περιοχές που θα πληγούν έντονα από την κακοκαιρία κυρίως μέσα στο 18 ωρο Πέμπτη 18:00 - Παρασκευή 12:00. Μετά το πέρασμα από την Πελοπόννησο, τη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Εύβοια, φαίνεται το σύστημα να σπάει σε 2 υποσυστήματα, ένα προς τη Μακεδονία και τη Θράκη και ένα προς τις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο.















ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ειδικά στα πλημμυρικά φαινόμενα και στους θυελλώδεις ανέμους που θα σπάσουν δέντρα. Τα πλοία καλό είναι να παραμείνουν δεμένα, καθώς ειδικά ο νοτιάς σηκώνει μεγάλο κύμα στα πελάγη μας.

Το Σάββατο καθώς ο βασικός κορμός του κυκλώνα CLEOPATRA θα πλησιάζει τη χώρα μας, νέες ισχυρές καταιγίδες θα μας επηρεάσουν έως την Κυριακή. Το ίδιο και από Δευτέρα και Τρίτη, καθώς ο κυκλώνας θα αρχίσει να διαλύεται πάνω από τη χώρα μας και να κινείται προς τα βορειοανατολικά, σχηματίζοντας όμως σημαντικά μέτωπα κακοκαιρίας (κυρίως ψυχρά και συνεσφιγμένα) και συνθήκες έντονης δυναμικής αστάθειας, λόγω του θερμοϋγρομετρικού του φορτίου. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά πάνω από τα 1600-1800μ.

Μάλιστα τα παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης (αμερικάνικο GFS, ευρωπαϊκό ECMWF) δείχνουν ότι σταδιακά από τα βόρεια τη Δευτέρα και από την Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα, τα χιόνια θα κατέβουν σε χαμηλά υψόμετρα για την εποχή (πάνω από 400-800μ) κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, καθώς το σταδιακό πέρασμα του κυκλώνα από την ευρύτερη περιοχή των νότιων Βαλκανίων θα τραβήξει προς τη χώρα μας πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική και βορειοανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία θα πέσει κατά 8-10 βαθμούς σε πολλές περιοχές. Δεν αποκλείεται Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη κυρίως η βόρεια Ελλάδα να ντυθεί στα λευκά, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Εκτιμώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι ίσως χιονίσει στη Θεσσαλονίκη (όχι χιονόστρωση) και στα ορεινά της Αττικής.

Ο καιρός αυτές τις μέρες θα έχει την τιμητική του, θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή γιατί τα φαινόμενα θα είναι έντονα και θα έχουν μεγάλη διάρκεια σε μερικές περιοχές, αν και θα υπάρχουν και περίοδοι πρόσκαιρης βελτίωσης.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ Η ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Γιώργος Βάρλας
Φυσικός - Μετεωρολόγος

Διαβάστε τις προγνώσεις μου για τον καιρό της Ελλάδας και της Ευρώπης στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το νεό site καιρού για τη ΛΑΚΩΝΙΑ με προγνώσεις του METEOCLIMA (Ομάδα Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ΑΘηνών),  πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

METLAC

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr 


Κλικάρετε παρακάτω για χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων παραμέτρων.

Επίσης πατήστε στα κατάλληλα πεδία και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ..

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού WRF της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών (HUA, METEOCLIMA):


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού του συστήματος POSEIDON του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (HCMR):


Κλικάρετε παρακάτω για τα 2 μοντέλα πρόγνωσης καιρού SKIRON και RAMS της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών (UOA):



RAMS

Κλικάρετε παρακάτω για τα 3 μοντέλα πρόγνωσης πρόγνωσης καιρού MM5, BOLAM και WRF του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (NOAA):

MM5

BOLAM

WRF (NOAA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου