Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Αρκετές βροχές και καταιγίδες Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη. Κρύο και χιόνια από Δευτέρα βράδυ κυρίως στα βόρεια

Η συνέχεια έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς ο βασικός κυκλώνας δεν πέρασε ακόμα και έτσι το πολύ νερό θα πέσει τις επόμενες μέρες. Όπως έχει ήδη αναφερθεί το σύστημα καταιγίδων την Πέμπτη το βράδυ, ήταν μια δευτερεύουσα διαταραχή ερχόμενη γρήγορα από την Ισπανία. 

Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή πολλοί μίλησαν για αποτυχία των προγνωστικών μοντέλων πρόγνωσης. Κάθε άλλο παρά αποτυχία ήταν. Όταν πρόκειται για σύστημα καταιγίδων με ακτίνα το πολύ 50-70 χιλιομέτρων, μικρές αποκλίσεις είναι αναμενόμενες.

Απλώς το κύριο σύστημα καταιγίδων είχε πορεία 10-20 χλμ πιο νότια και "ξύρισε" στην κυριολεξία Μεσσηνία, Λακωνία, Αττική και άλλες περιοχές του ηπειρωτικού κορμού, προκαλώντας όμως ισχυρές βροχές και καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους κυρίως στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Ρόδος η οποία γνώρισε τεράστιες καταστροφές με 3 νεκρούς και 2 αγνοούμενους. Το σύστημα ενισχύθηκε περαιτέρω στο Αιγαίο κι έτσι έπνιξε τις περιοχές που βρήκε στο πέρασμά του.

Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ  CLEOPATRA, ο οποίος άφησε συντρίμια στη Σαρδηνία, κατευθύνεται προς τη χώρα μας, αλλά εξασθενημένος.

Θα αρχίσει να μας επηρεάζει βαθμιαία από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου με τοπικές βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά, αλλά γενικώς άστατο καιρό.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα οι βροχές, οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις θα ενταθούν και κατά τόπους ίσως δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά δε θα λείψουν και διαστήματα βελτίωσης. Υπαρκτή είναι η πιθανότητα για υδροσίφωνες.

Οι αρχικά από νότιες και έπειτα από βόρειες διευθύνσεις άνεμοι θα είναι θυελλώδεις κυρίως στα πελάγη έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία γενικώς σε σταδιακή πτώση και από τη Δευτέρα το βράδυ σε πιο αισθητή πτώση από τα βόρεια .

Τρίτη τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιόνια. Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή πιο τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και στα ημιορεινά της βόρειας Ελλάδας, αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Τα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά (πάνω από 1200-1400μ) και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, πάνω από 500-700 μέτρα (Φλώρινα, Καστοριά κτλ). Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας 6-10 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα από Δευτέρα βραδυ και βοριάδες που θα ξυρίζουν. Καιρός για στρώσιμο χαλιών και αγορά πετρελαίου.

Γιώργος Βάρλας
Φυσικός - Μετεωρολόγος

Διαβάστε τις προγνώσεις μου για τον καιρό της Ελλάδας και της Ευρώπης στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το νεό site καιρού για τη ΛΑΚΩΝΙΑ με προγνώσεις του METEOCLIMA (Ομάδα Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ΑΘηνών),  πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

METLAC

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr 


Κλικάρετε παρακάτω για χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων παραμέτρων.

Επίσης πατήστε στα κατάλληλα πεδία και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ..

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού WRF της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών (HUA, METEOCLIMA):


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού του συστήματος POSEIDON του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (HCMR):


Κλικάρετε παρακάτω για τα 2 μοντέλα πρόγνωσης καιρού SKIRON και RAMS της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών (UOA):



RAMS

Κλικάρετε παρακάτω για τα 3 μοντέλα πρόγνωσης πρόγνωσης καιρού MM5, BOLAM και WRF του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (NOAA):

MM5

BOLAM

WRF (NOAA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου