Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ΚΡΥΟ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ 3-4 ΔΕΚΕΜΒΡΗ. ΨΥΧΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ

Πτώση της θερμοκρασίας κατά 5-8 βαθμούς από αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια, αλλά και χιόνια κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου πάνω από 500-700 μέτρα. Μάλιστα ειδικά στην Κρήτη οι βροχές φαίνεται να είναι ισχυρές και στην Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις να έχουν έντονο χαρακτήρα με ύψη χιονιού ακόμα και πάνω από 20 εκατοστά κατά τόπους.


METEOCLIMA

Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο με ριπές ακόμα και 10 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί ειδικά στη δυτική Ελλάδας όπου βαθμιαία θα ξαστερώσει, αλλά και στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές ακόμα και Πέμπτη - Παρασκευή.


POSEIDON

Από το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι θα έχουμε σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια, όμως όχι με τόσα πολλά φαινόμενα καθώς ούτε κάποιο οργανωμένο σύστημα θα βρίσκεται στην περιοχή μας ούτε η κλίση της βαρομαθμίδας θα είναι τέτοια ώστε να γίνει σημαντική οριζόντια μεταφοράς υγρασίας από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για χιονόπτωση στην Αττική μαζί με την κατακόρυφη διάτμηση του ανέμου, την κατακόρυφη θερμοβαθμίδα, το μηκος κύματος της trough υποστήριξης και τις κατανομές γεωδυναμικού ύψους και θερμοκρασίας στα διάφορα κρίσιμα ισοβαρικά επίπεδα της ατμόσφαιρας (Δείτε παρακάτω τους χάρτες 500 και 850 hPa). Δεν αποκλείεται όμως να αλλάξουν λίγο τα προγνωστικά έως τότε και να ντυθούν στα λευκά περιοχές της Αττικής.



WETTER3

Ωστόσο, φαίνεται ότι το Σάββατο θα βρέξει τοπικά και θα χιονίσει σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως η Μακεδονία και η Θράκη και έπειτα στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα ορεινά των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά γρήγορα μέσα στην Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα πολυ ανατολικά και θα εξασθενήσουν, ευνοώντας τον παγετό στα ηπειρωτικά.

Η προοπτική του καιρού δείχνει συνεχόμενο κρύο Δευτέρα-Τρίτη και από Τετάρτη ίσως τη δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού νότια της χώρας, το οποίο σε συνδυασμό με το κρύο που θα μεταφερθεί εκ νέου από τα βόρεια θα δώσει χιονοπτώσεις ειδικά στα ανατολικά και νότια. Είναι μακριά όμως ακόμα και ίσως αλλάξει !

Οπότε γενικώς θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή τις επόμενες μέρες στις καλλιέργειες, στους δρόμους, στα σπασμένα κλαδιά δέντρων και στα ταξίδια στις θάλασσες.

Γιώργος Βάρλας
Φυσικός - MSc Μετεωρολόγος, PhD Candidate at HUA, Research Assistant at HCMR, μέλος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (ΕΜΤΕ)

Διαβάστε τις προγνώσεις μου για τον καιρό της Ελλάδας και της Ευρώπης στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το νεό site καιρού για τη ΛΑΚΩΝΙΑ με προγνώσεις του METEOCLIMA (Ομάδα Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ΑΘηνών),  πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

METLAC

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr 


Κλικάρετε παρακάτω για χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων παραμέτρων.

Επίσης πατήστε στα κατάλληλα πεδία και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ..

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού WRF της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών (HUA, METEOCLIMA):


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού του συστήματος POSEIDON του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (HCMR):


Κλικάρετε παρακάτω για τα 2 μοντέλα πρόγνωσης καιρού SKIRON και RAMS της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών (UOA):



RAMS

Κλικάρετε παρακάτω για τα 3 μοντέλα πρόγνωσης πρόγνωσης καιρού MM5, BOLAM και WRF του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (NOAA):

MM5

BOLAM

WRF (NOAA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου