Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Πρώτη εκτίμηση για τον καιρό των Χριστουγέννων

Καλός ο καιρός το Σαββατοκύριακο με φυσιολογικές θερμοκρασίες έως 14-15 βαθμούς το μεσημέρι και λίγο πάνω από το μηδέν ακόμα και σε ηπειρωτικές περιοχές. Έτσι θα κυλήσει ο καιρός και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με λίγες τοπικές βροχές και μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Γενικώς μια πρώτη εκτίμηση για τον καιρό λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και το διήμερο 24-25 Δεκεμβρίου δείχνει ήπιο καιρό με φυσιολογικές θερμοκρασίες ή το πολύ 1-2 βαθμούς λίγοτερο από τις κανονικές για την εποχή. Δείτε παρακάτω και το διάγραμμα με τα ENSEMBLES του αμερικάνικου παγκόσμιου μοντέλου GFS, με τα 20 τρεξίματα να διαμορφώνουν μια αρκετά σταθερή θερμοκρασιακά πρόγνωση.

 
Ωστόσο, φαίνεται σταδιακά να οργανώνεται ξανά ψυχρή αέρια μάζα στη βόρεια Ευρώπη, οπότε μετά τα Χριστούγεννα δεν αποκλείεται μια νότια επέλαση με παράλληλη δημιουργία συστημάτων κακοκαιρίας ή ψυχρών εισβολών. Τα τρεξίματα όμως των μοντέλων μετά από τόσες μέρες δε μπορούμε να τα εμπιστευτούμε απόλυτα.


Ένα είναι όμως σίγουρο, ότι με τον καλό καιρό, με τους ασθενείς ανέμους, τις θερμοκρασιακές αναστροφές ύψους και εδάφους και τη γενικότερη αντικυκλωνική συνοπτική κατάσταση πάνω από τη χώρα, οι μεγάλες κυρίως πόλεις θα υποφέρουν τα βράδια από την αιθαλομίχλη. Θέλει προοσοχή!

Θα υπάρξουν ενημερώσεις για τον καιρό που θα επικρατήσει κατά την περίοδο των γιορτών.

Περισσότερα στο METEOCLIMA

Γενικώς θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή τις επόμενες μέρες στις καλλιέργειες, στους δρόμους, στα σπασμένα κλαδιά δέντρων και στα ταξίδια στις θάλασσες.

Γιώργος Βάρλας
Φυσικός - MSc Μετεωρολόγος, PhD Candidate at HUA, Research Assistant at HCMR, μέλος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (ΕΜΤΕ)

Διαβάστε τις προγνώσεις μου για τον καιρό της Ελλάδας και της Ευρώπης στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ το νεό site καιρού για τη ΛΑΚΩΝΙΑ με προγνώσεις του METEOCLIMA (Ομάδα Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ΑΘηνών),  πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

METLAC

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr 


Κλικάρετε παρακάτω για χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων παραμέτρων.

Επίσης πατήστε στα κατάλληλα πεδία και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ..

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού WRF της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών (HUA, METEOCLIMA):


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού του συστήματος POSEIDON του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (HCMR):


Κλικάρετε παρακάτω για τα 2 μοντέλα πρόγνωσης καιρού SKIRON και RAMS της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών (UOA):



RAMS

Κλικάρετε παρακάτω για τα 3 μοντέλα πρόγνωσης πρόγνωσης καιρού MM5, BOLAM και WRF του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (NOAA):

MM5

BOLAM

WRF (NOAA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου