Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Παρασκευή και από τη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα θα επηρεάσει τη χώρα μας βαρομετρικό χαμηλό, που μέσα στο Σαββατοκύριακο θα βαθύνει και θα γίνει πιο ισχυρό, καθώς επίσης θα αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία της trough από τη βόρεια Ευρώπη στην οποία βασίζεται και θα πάρει τη μορφή ενός ισχυρού κλειστού χαμηλού με ψυχρό μέτωπο στη νότια κυρίως Ελλάδα, σύσφιξης στα κεντρικά και θερμού μετώπου στα βόρεια.

Την Παρασκευή βροχές θα έχουμε κυρίως στη Λευκάδα, στα Ιωάννινα, στην Αχαΐα, στη Δυτική Πίνδο και γενικότερα στη δυτική Ελλάδα. Κάποια πολύ τοπικά φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα σημειωθούν και την Πέμπτη. Στις υπόλοιπες περιοχές θα κάνουν την εμφάνισή τους σύννεφα sirrus, που είναι από παγοκρυστάλλους και βρίσκονται σε μεγάλα ύψη. Είναι οιωνοί κακοκαιρίας!

Το Σάββατο κυρίως μετά το μεσημέρι οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκτείνονται και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα κατά τόπους και υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια, κυρίως μετά τη νύχτα του Σαββάτου. 

Η Κυριακή θα είναι η πιο δύσκολη μέρα για ολόκληρη την Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες μεγάλης διάρκειας και έντονης ραγδαιότητας. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα με σταδιακή εξασθένιση από τα δυτικά, αλλά στο Αιγαίο θα είναι ισχυρά. Κάποια υπολείμματα της κακοκαιρίας θα επηρεάσουν κυρίως τα Δωδεκάνησα και την Τρίτη.

Τις μέρες αυτές η θερμοκρασία αρχικά θα ανέβει ως προς τις ελάχιστες τιμές της, καθώς τα νέφη συγκρατούν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει η γη. Έπειτα όμως από το πέρασμα των μετώπων η θερμοκρασία θα πέσει και μάλιστα στα βόρεια έως και 15 βαθμούς απ' ό,τι σήμερα. Τη Δευτέρα η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα και η αίσθηση του κρύου με τους βορειοδυτικούς ανέμους ισχυρή. Θα σημειωθούν και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, σε υψόμετρο από 1400-1500 μ και πάνω στη βόρεια και από 1900 μ και πάνω στην κεντρική.

Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε νότιους - νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν φθάνοντας σε ένταση έως 8 μποφόρ την Κυριακή. Τη Δευτέρα φαίνεται στα νοτιοδυτικά ανοιχτά της Ελλάδας να επικρατεί θύελλα με βορειοδυτικούς ανέμους έντασης πάνω από 10 μποφόρ, όμως δε θα επηρεάσουν τις θάλασσες κοντά στη στεριά. Ίσως η δυτική Κρήτη αντιμετωπίσει προβλήματα τη Δευτέρα με εντάσεις ανέμων 9 μποφόρ.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μετεωπορεία στους χάρτες βροχής, στο χάρτη επιφανείας και στους χάρτες κυματισμού για την Κυριακή και τη Δευτέρα. Πάνω δεξιά ή αριστερά αναγράφεται η ημέρα και η ώρα για την οποία γίνεται η πρόγνωση. Η ένδειξη UTC μας πληροφορεί ότι πρόκειται για ώρα Γκρίνουϊτς, οπότε υπολογίστε 3 ώρες μετά για την Ελλάδα, όταν έχουμε θερινή ώρα και 2 ώρες μετά όταν έχουμε χειμερινή ώρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου