Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Χιόνια στα ημιορεινά την Καθαρή Δευτέρα και από το βράδυ και σε κάποιες πεδινές περιοχές!!


         Τα χιόνια που περιμέναμε μέρες, θα έρθουν τελικά και μάλιστα κατά τόπους θα είναι αρκετά. Την Καθαρή Δευτέρα θα ξεκινήσουμε με βροχή και ισχυρούς βοριάδες, που θα μεταβάλουν τον καιρό μέσα στο απόγευμα. Από αργά το βράδυ θα εμφανιστεί χιόνι σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και μάλιστα θα περιέχει μεγάλες νιφάδες (το λεγόμενο ''στουπόχιονο'' 1-3 εκατοστά διάμετρο). Κατά τη διάρκεια της Τρίτης  με κάθε επιφύλαξη θα το πιάσει σε πολλές περιοχές της Αττικής, σε Σπάρτη και Γεράκι καθώς και σε άλλες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδος. Επιπλέον, οι χιονοπτώσεις την Τρίτη θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής με ένταση ασθενή έως μέτρια. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Τετάρτη και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, αν και είναι τολμηρή πρόγνωση, αναμένεται χιονόστρωση τουλάχιστον 5 εκατοστά μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. Το τσουχτερό κρύο θα συνεχιστεί και την Πέμπτη. Λεπτομέρειες για τις χιονοπτώσεις θα μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες, μόλις σταθεροποιηθούν οι προγνώσεις από τα αριθμητικά μοντέλα.

Επίσης, μπορείτε να δείτε έγκυρους χάρτες με προγνώσεις χιονιού, χαλαζιού, βροχόπτωσης κ.α. στο site του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βασίζεται στο μοντέλο SKIRON.

http://forecast.uoa.gr/forecastnew.php

Στον παρακάτω χάρτη που βασίζεται στο αμερικάνικο προγνωστικό μοντέλο GFS, φαίνεται ο συνδυασμός υψηλών πιέσεων στα βορειοδυτικά με χαμηλές στα νότια και η ψυχρή εισβολή στην Ιταλία και στην Ελλάδα.


                                     ΤΟ  ΠΑΡΤΥ  ΞΕΚΙΝΑ  ΤΗΝ  ΚΑΘΑΡΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου